Een hoog of laag zelfbeeld

Een zelfbeeld kan hoog of laag zijn; je kunt heel positief of heel negatief over jezelf denken.

Een hoog zelfbeeld is fijn, je denkt positief over jezelf. Het betekent echter niet per se dat je zelfbeeld ook klopt. Als jouw hoge zelfbeeld afwijkt van je imago, dan heb je een wel een hoog zelfbeeld, maar dan klopt het niet. Een kloppend zelfbeeld is daarom ook belangrijk. Hoewel een hoog zelfbeeld dat klopt natuurlijk het allermooist is.

Het zelfde geld voor een laag zelfbeeld. Als jouw lage zelfbeeld niet klopt, dan is het verstandig eens kritisch naar jezelf te kijken of het echt klopt wat je over jezelf denkt.

Klopt jouw lage zelfbeeld wel, dan kun je wellicht wat aan je lage zelfbeeld (en imago) doen door wat aan de genoemde eigenschappen te werken. Bijvoorbeeld door hulpvaardiger en vriendelijker te zijn.

Door je imago te vergelijken met je zelfbeeld kom je erachter op welke punten je zelfbeeld klopt en op welke punten misschien niet. Aan deze punten kun je dus gaan werken.

Benieuwd of jij een hoog of laag zelfbeeld hebt?

De Imagotest vergelijkt jouw zelfbeeld met het gemiddelde zelfbeeld van alle deelnemers. Zo kom je er achter of je een hoog of laag zelfbeeld hebt. Meedoen is gratis en duurt maar een paar minuten. Begin direct, het is gratis en duurt slechts een paar minuten.