Begrippen & uitleg

Hoe werkt de Imagotest en wat betekenen begrippen als imago, zelfbeeld en gemiddeld zelfbeeld? En wanneer heb je een positief of negatief zelfbeeld.

Wat is een zelfbeeld?

Je hebt niet alleen een beeld van anderen, maar ook van jezelf. Dit is je zelfbeeld. Of om het anders te zeggen: Je zelfbeeld is dat wat jij van jezelf vindt. Je mening over jezelf.

Wat is een imago?

Je imago is het beeld dat anderen van jou hebben. Het geeft dus aan hoe anderen over je denken. Iedereen die je kent of die je ontmoet hebt zal een bepaald beeld van je hebben.

Positieve & negatieve eigenschappen

Ieder mens heeft zowel positieve als negatieve karakter eigenschappen. Niemand is perfect en ook niemand beschikt alleen maar over negatieve eigenschappen.

Hoe ontstaat een zelfbeeld?

Een zelfbeeld zit in je hoofd en ontstaat door gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, wat anderen over je zeggen en wat je doet.

Wat is het gemiddelde zelfbeeld?

Het gemiddelde zelfbeeld stellen wij samen uit alle zelfbeelden van de deelnemers die de afgelopen 100 dagen meegedaan hebben aan de Imagotest.

Een hoog of laag zelfbeeld

Een zelfbeeld kan hoog of laag zijn; je kunt heel positief of heel negatief over jezelf denken. Een hoog zelfbeeld is fijn, je denkt positief over jezelf. Het betekent echter niet per se dat je zelfbeeld ook klopt.

Een kloppend zelfbeeld

Een zelfbeeld dat klopt wil dus zeggen dat je zelfbeeld overeenkomt met hoe je bent. Niet positiever en niet negatiever.